Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК): В България броят на кръводарителите е крайно недостатъчен и сме на едно от последните места в Европа

October 18, 2018 in Новини by Zlatena Fortunova

При срещата с представителите на БОДК, освен че ще научите повече за сдружението, ще можете да разберете кой може да бъде кръводарител, кой и защо не е добре да дарява кръв, защо е толкова важно да даряваме кръв, как можете да подкрепите каузата, дори ако не можете да дарявате кръв, какво да правите, ако Ваш близък има нужда от кръв и много друга полезна информация.
Научете повече за тях.
Каква е каузата ви?
Каузата ни е насърчаване и популяризиране на доброволното кръводаряване – БОДК е първото сдружение в България, учредено и работещо в обществена полза, изцяло от доброволци, чиято дейност е насочена на 100% към повишаване броя на доброволните кръводарители и към насърчаване и популяризиране на доброволното кръводаряване. Цел на сдружението е и да насочи общественото внимание към проблемите, които произтичат от липсата на информация за кръводаряването и значението му – недостатъчния брой доброволни кръводарители, вредните ефекти и рискове от събиране на кръв от платени донори и незаконната продажбата на кръв. Защо е нужно да ни има? В България кръводарителите за едва 23 на 1000 души население, което ни поставя на едно от последните места в Европа. За съжаление, проблемът реално е още по-сериозен, тъй като от тези дарители, повече от 75% са или близки на нуждаещите се или хора, на които им е платено нелегално. В действителност, по-малко от 25% са същинските доброволни кръводарители, които даряват безвъзмездно, непритиснати от обстоятелствата, за напълно непознат човек, което е предпоставка за много реални рискове и проблеми.
Как работите за постигането й?
Основен проект на БОДК е системата Дари кръв, работеща в цялата страна, в помощ на хора, спешно нуждаещи се от кръв и в услуга на доброволните кръводарители, готови да помагат при спешни случаи и желаещи да се включат в акции. Дейностите на сдружението включват и организирането на информационни кампании, лекции или срещи, съчетани или не с акции за кръводаряване, които могат да бъдат и част от различни събития, фестивали, семинари, тиймбилдинги, вътрешно-фирмени мероприятия, КСО и пр. Опитваме се, чрез различни канали да стигнем до хората с каузата на доброволното кръводаряване, защото тя е обща и засяга всеки от нас. Стремим се да обясним какви са проблемите, да предоставим информация – защо е важно, ако можеш да даряваш кръв – да го правиш; защо кръводаряването трябва да бъде само доброволно, какви са рисковете на платеното донорство и как сдружението ни може да помогне, ако имаме нужда от кръв за нас или за наш близък и др.
От какво има нужда, за да може повече хора в България да участват активно в подобряването на средата, в която живеем?
От повече солидарност! Важно е всички ние да разберем, че всеки един от нас е част от едно голямо нещо, наречено общество и колкото повече си помагаме, толкова по-добре ще живеем. Важно е да разберем, че има неща, които не трябва да са “на всяка цена” и има неща, които нямат цена…
Акцентът на “Кариера с кауза 2018” е балансът между работата и времето за себе си и за другите около нас. Можете ли да споделите успешна практика за това от опита на хората във вашата организация?
Да намериш баланса обикновено е трудно. Това което на нас ни помага е колкото можем по-често да се замисляме кое наистина има смисъл и кое дава повече стойност в живота ни.
Какво очаквате от форума “Кариера с кауза” тази година?
Очакваме среща с интересни хора и възможност да им представим каузата на БОДК. Вярваме, че можем да бъдем полезни на всички и се надяваме да срещнем подкрепа.
Вижте кои ще са и останалите участници във форума тази година ТУК.
Елате да се запознаете на живо на 10 ноември, като се регистрирате предварително ТУК