Лекари без граници (Médecins Sans Frontières): Понастоящем имат 400 проекти в 67 страни с 36,000 медицински и немедицински служители

October 29, 2018 in Новини by Zlatena Fortunova

Представителите на “Лекари без граници” (Médecins Sans Frontières, MSD) ще могат да ви разкажат (на английски език) за активните им проекти в момента. Повече за тях прочетете тук.

Каква е каузата ви?

“Лекари без граници” е международна независима медицинска хуманитарна организация, която осигурява спешна помощ на хора засегнати от въоръжени конфликти, епидемии, липса на здравни грижи, както и на засегнати при бедствия. Дейността на “Лекари без граници” е безпристрастна, независима и неутрална.

Как работите за постигането й?
“Лекари без граници” предлагат здравна помощ (първична, вторична и третична) и психично-здравни услуги. Освен това, те се борят с епидемии, провеждат ваксинационни кампании, рехабилитират, управляват болници и клиники, както и центрове за изхранване. Дейността на “Лекари без граници” включва лечение на заболявания и наранявания, майчина грижа и предоставяне на хуманитарна помощ.
“Лекари без граници” изграждат канализационни системи, снабдяват безопасна питейна вода и предлагат хуманитарна материална помощ на места където това е необходимо.
Приоритетна дейност на “Лекари без граници” е осигуряването на здравна помощ, но те са в състояние да подкрепят хората в нужда и по други начини.
“Лекари без граници” могат да осигуряват спешна помощ на хора в нужда навсякъде по света в рамките на 72 часа.
Понастоящем “Лекари без граници” имат 400 проекти в 67 страни с 36,000 медицински и немедицински служители, 90% от които работят по проекти в тяхната страна на произход.

От какво има нужда, за да може повече хора в България да участват активно в подобряването на средата, в която живеем?

Важно е да се повиши осведомеността по социалните и хуманитарни въпроси, както и хората да се информират как биха могли да участват активно. Ефективен начин за споделянето на информация е чрез споделянето на лични преживявания. В това видео може да видите такъв пример от “Лекари без граници”.

Акцентът на “Кариера с кауза 2018” е балансът между работата и времето за себе си и за другите около нас. Можете ли да споделите успешна практика за това от опита на хората във вашата организация?

Работата по проект на “Лекари без граници” може да бъде много ангажираща и понякога изисква да се работи извънредно. Но обикновено има времето за почивка. Една от практиките на “Лекари без граници” е “Почивка и Възстановяване (Rest and Recuperation: R&R)”. Например служители, които работят по отдалечени проекти, биха могат да имат по един дълъг уикенд в близък град. Също така, служители, които работят в опасни обстоятелства, имат допълнителен платен отпуск. Освен това, проектите на “Лекари без граници” включват готвачи и чистачи за местата за настаняване на персонала, което дава повече възможност за почивка след работа. Служителите, които работят в централните офиси, могат да работят от вкъщи 3-4 дни месецно. Освен това, те получавт и допълнителен родителски отпуск и отпуск по болест.

Какво очаквате от форума “Кариера с кауза” тази година?

Бихме искали да информираме потенциалните кандидати как могат да работят по проекти на “Лекари без граници”, както и да привлечем хуманитаристи да кандидатстват за работа при нас.

Вижте кои ще са и останалите участници във форума тази година ТУК.
Елате да се запознаете на живо на 10 ноември, като се регистрирате предварително ТУК