Биляна Савова: Важна е не скоростта към целта, а пътят към нея

November 7, 2018 in Новини by Lyuba

Биляна Савова е основател на фондация „МС – Мога Сам“ – организация, чиято мисия е да работи и да помага на хора, диагностицирани с множествена склероза и други заболявания, и техните близки. Биляна е също арт директор на списание EVA и собственик и креативен директор на PLAN2B Creative Studio. Когато преди повече от десет години Биляна чува диагнозата множествена склероза, започва да чете за нея и разбира, че при различните хора нещата се случват различно и взима решението сама да носи отговорност за здравословното си състояние. Започва бавно да се променя отвътре и да променя средата около себе си. Да изхвърля всичко по пътя си в буквалния и преносния смисъл. Да подреждам живота си. Днес казва, че това е било най-доброто, което е можело да направи за себе си в онзи момент, и смята, че точно това е спасило живота й.

 

Казвате, че, за да съхраните здравето и живота си, сте започнали да се променяте отвътре. Как усетихте нуждата за тази промяна?

Когато осъзнах, че това, което се случва с тялото ми, не са просто болести. Това бяха знаци, че нещо трябва да се промени. И промяната трябва да настъпи вътре в мен. За радост интуитивното ми усещане и започването на действия за тази промяна се оказаха най-смисленото нещо, което съм правила за себе си.

Какво трябваше да преодолеете, за да я започнете?

Най-вече личното ми усещане за егоизъм, както и това, което ми беше вменявано от някои хора около мен, а именно, че мисля само за себе си. След кратко време разбрах, че това е най-доброто, което мога да направя за себе си и за най-близките ми хора. Да помисля за себе си първо!

Кое е най-важното, което открихте за себе си и за света около вас в процеса на тази промяна?

Че мога сама!

Какво бихте казала на някой, който си казва “от утре съм нов човек, изхвърлям всичко нездравословно от живота си”?

Да направи решително първата крачка, колкото и малка да е тя. Важна е не скоростта към целта, а пътят към нея. И постоянството на всяка следваща крачка.

Как изглежда във вашия случай балансът между професионалните задължения и времето за себе си и близките хора? И как го постигате?

С добра организация и грижа за себе си. И най-важното е т.нар професионални задължения да бъдат наистина нещото, с което искате да се занимавате. “Обичай това, което правиш и прави това, което обичаш!” В грижата за себе си, това е много важно и не трябва да се правят компромиси с това. Ако не се чувствате добре и на място в каквато и да е ситуация – лична или професионална, не се оставяйте на течението и на сивотата на ежедневието да ви погълнат. Търсете, учете, променяйте се. Намерете нещото, което ще ви кара да се събуждате сутрин с усмивка. Както и това, което ще ви накара да заспивате вечер с удовлетворение.