Благовеста Пугьова: Когато видиш, че някъде свети и ти си помогнал да светне, си щастлив

November 23, 2017 in Uncategorized by Lyuba

Благовеста Пугьова е един от участниците в тазгодишното издание на форум „Кариера с кауза“. Тя е основател и председател на фондация ”Подарете книга” – организация, която събира деца, лишени от родителска грижа, с доброволци, готови да отделят част от личното си време, за да бъдат приятели и ментори на младежите. Освен организацията на редовни посещения в домовете за деца, “Подарете книга” търси и учители за извънкласни занимания и професионални курсове за младежите. Благовеста завършва финанси в УНСС и данъчно право в London School of Economics and Political Science. Оперативен мениджър е на JobTiger, пише и поезия.

 

“Подарете книга” е сред организациите, които успяват да привлекат много голям брой доброволци през последните години. Как постигнахте това?

Трудно е да се обясни, защото е смесица от много действия на много хора – започнали сме няколко човека с едни ценности, оказвайки се, че те са ценности и на много други. И все пак едно от най-честите обяснения, които съм чувала в първите години, е „О, вие сте онези, които си постваха всички фактури във facebook, много сте готини!“

Когато започвахме „фондация“ беше мръсна дума, аз самата я асоциирах с „Бъдеще за България“ на Елена Костова и какви ли още не подобни фондации, затова държах да огранича риска от това някой да каже, че не харчим парите си по направление като просто нямаме пари и нямаме разходи. 😊 В екстремните случаи, когато това се е налагало, сме били прозрачни до наивност, като това да споделиш всички фактури за ремонта в дома в Берковица в албум във facebook. Сега се налага да имаме бюджет, но аз държа да не взимам заплата или каквото и да е възнаграждение за работата си във фондацията, за да изолирам всяка възможност някой да помисли, че не сме все така до наивност честни.

 

А какво е важно за доброволците, за да продължават да се включват?

Дядо ми раказваше една приказка за двама млади, които се гледали, гледали, пък си казали: „И ти си хубав, и аз съм хубава, а сега какво ще ядем?“ Да си честен, добър и наивен е хубаво, и жизненоважно, ако работиш с деца („Stay foolish and stay hungry” както казваше Стийв Джобс), но за да върви целият този поток от хора, от добри човеци, които подаряват времето си, трябва да има и ясни и работещи процеси. Мисля, че структурата и процесите, които до момента сме изградили, са едни от нещата, които помагат този поток от доброволци да не спира.

А вътрешното чувство, което кара доброволците да правят чудесата, които правят, си го има в тях. Ние не можем да зародим зрънцето вяра в човека, можем само да му покажем, че има къде и как да го посее. И разбира се, децата са това, което винаги те кара да се връщаш пак и пак, независимо дали имат проблем точно сега, или пък блестят и се развиват, а ти си гордият приятел-доброволец.

 

Какво ви мотивира вас да отделяте от личното си време за обществена кауза и как я съчетавате с професионалната си кариера?

Държи ме потокът от цялата тази добрина, която виждаш да се излива в едни места, където не се вижда надежда – не че няма надежда, но не е дошъл никой още, който да светне лампите. Това правят доброволците ни. Когато видиш, че някъде свети и ти си помогнал да светне, си щастлив, не по-малко отколкото, ако си отишъл на излет с приятели в събота.

 

Как работодателите могат да подкрепят по най-добър начин хората в екипите им, които имат желание да инициират или да се включат към обществена кауза?

Винаги съм подкрепяла възможността за ден на доброволчеството, т.е. работен ден, който да можеш да отделиш за доброволчество. Всеки работодател може да прецени колко да бъдат тези дни, но е важен фактът, че от още едно място имаш пътека към подаряването на време и подкрепа за това.

 

Много хора след като излязат от училище – а дори и от университет, не са напълно наясно по отношение на бъдещата си професия и работно място. Какво може да им помогне да направят осъзнат избор?

Общуването е най-лесният начин, трябва да срещаш хора с различни професии, за да учиш за тях. Това се опитваме да правим с нашите младежи от „Училище за работа“, това е и една от ползите на първите срещи на доброволците с децата, да видят професии различни от тези, които са свикнали да виждат – социален работник и шофьор. Различни професии можеш да видиш, когато виждаш различни хора.

 

На “Кариера с кауза” на 25. ноември Благовеста ще сподели как съчетава професионалната си кариера с “Подарете книга” и какво й носи работата за обществена кауза.