БОДК: Вярваме, че кръводаряването трябва да бъде само доброволно

November 22, 2017 in Uncategorized by Elena Yorudanova

Ако някога сте се замисляли дали да дарите кръв и какъв е смисъла от това, или просто искате да дарите, окуражаваме ви да продължавате да четете и непременно да се запознаете с БОДК на 25 ноември.
Каква е каузата ви?
Каузата ни е насърчаване и популяризиране на доброволното кръводаряване – БОДК е първото сдружение в България, учредено и работещо в обществена полза, изцяло от доброволци, чиято дейност е насочена на 100% към повишаване броя на доброволните кръводарители и към насърчаване и популяризиране на доброволното кръводаряване. Защо е нужно? В България кръводарителите за 2016 г. са едва 23 на 1000 души население, което ни поставя на едно от последните места в Европа. За съжаление, проблемът реално е още по-сериозен, тъй като от тези дарители, повече от 75% са или близки на нуждаещите се или хора, на които им е платено нелегално. В действителност, по-малко от 25% са същинските доброволни кръводарители, които даряват безвъзмездно, непритиснати от обстоятелствата, за напълно непознат човек, което е предпоставка за много проблеми и рискове.
Как я постигате?
Опитваме се да стигнем до хората с нашата кауза като им обясним какви са проблемите – защото те засягат всички нас; предоставяме информация – защо е важно, ако могат да даряват кръв – да го правят; защо кръводаряването трябва да бъде само доброволно, какви са рисковете на платеното донорство и как да намерим помощ, ако имаме нужда от кръв за нас или за наш близък; организираме и съдействаме при организирането на акции, информационни кампании и др.
Опишете с три думи хората, с които работите за това.
Хора, които ги е грижа.
Какво очаквате от форума “Кариера с Кауза” тази година? 
Възможност да представим каузата на БОДК на повече хора, които да осъзнаят значението и да ни подкрепят или най-малкото да имат информация, че ако имат нужда от помощ има някой, който го е грижа и който ще опита да им помогне. Надяваме се, че ще привлечем доброволци както за кръводарители, така и за дейностите на сдружението и че ще можем да представим системата Дари кръв, чрез която помагаме при спешните случаи.
Вижте кои ще са и останалите участници във форума тази година ТУК. Елате да се запознаете на живо на 25 ноември, като се регистрирате предварително ТУК