Емилиян Кадийски, който мечтае за успешен врачански стартъп

November 20, 2017 in Uncategorized by Lyuba

Емилиян Кадийски е един от участниците в тазгодишното издание на форум „Кариера с кауза“. Той е един от създателите на “Враца софтуер общество”, чиято мисия е чрез качествено образование да дава възможност на врачани да работят предизвикателна и добре платена професия в родния си град. Завършва информатика в СУ „Св. Климент Охридски” и става учител от първия випуск на програма “Заедно в час”. В момента е преподавател по информатика и програмиране в Професионална техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“, гр. Враца. “Враца софтуер общество” спечели през 2014 г. конкурса за социални предприемачи Reach for Changе. 

 

Не много хора, които завършват информатика, избират след това да преподават на ученици. Защо решихте да станете учител?

Започнах да преподавам през 2011 г. като част от първия випуск на програмата “Заедно в час”. Това, което ми хареса, беше от една страна възможността да работя в екип от сериозни професионалисти и да развия лидерските си умения. А от друга страна каузата образование ми се вижда смислена и ми хареса, че “Заедно в час” предлагаха конкретни мерки за действие – да преподаваш две години.

 

От какво според вас има нужда образованието в България, за да подготвя мислещи, щастливи и активни граждани?

От цялостна реформа и преосмисляне. В момента голяма част от учениците имат много ниска мотивация да ходят на училище и да постигат някакви резултати там. В същото време заради делегираните бюджети учителите масово се страхуват да изискват много от учениците, защото те ще се преместят в друго училище и така тяхното училище губи от своя бюджет.

 

Кои са най-големите трудности, с които вие и екипът на “Враца софтуер общество” се сблъсквате в работата си?

Хубавото в нашия случай е, че сме постигнали някакви резултати и това ни дава увереност, че вървим в правилната посока и ни зарежда със сили. Например фактът, че всяка година хора започват работа след безплатните 9-месечни курсове, както и това, че има десетки ученици, които участват на национални IT състезания и събития.

Иначе трудности има много, както оперативни така и свързани с нагласите на хората. По мои наблюдения във Враца един от факторите, които спират личностното и професионално развитие на хората, е ниската толерантност между тях. Защото градът е малък, всички се познават и се страхуват да опитват нови неща, тъй като “може да се изложат”. А освен това много хора – при това млади, са с усещане, че нищо не зависи от тях и каквото и да правят нямат шанс успешно да се реализират професионално. Което е много тъжно, защото според мен живеем в интересни времена, пълни с възможности, каквито никога досега не е имало.

През последните десет години са се появили много нови професии и все повече хора имат работа, която харесват – например специалисти по социални мрежи и дигитален маркетинг, оператор на дрон. Все пак прекарваме около две трети от съзнателния си живот на работа. А благодарение на интернет е пълно с много ресурси и възможности за учене и работа онлайн. И човек, стига да има желание и да е готов да работи здраво, може да се развива във всевъзможни направления – не само IT, а и например маркетинг, продажби, дизайн, писане на текстове и много други.

 

Как си представяте живота на хората във Враца след няколко години?

Представям си че има голяма група хора във Враца, които работят в IT сферата и имат предизвикателна и добре платена работа като работят по международни проекти. В същото време същите тези хора си помагат взаимно, включително и на по-младите и неопитни хора, за да развият потенциала си. А една от мечтите ми е да има успешен стартъп, започнал и развиващ се във Враца, който достига международен пазар.

 

На “Кариера с кауза” на 25. ноември Емилиян ще сподели защо се е посветил на работата за кауза и какво го мотивира да инвестира време и усилия в тази посока.