Empty Your Wardrobe: Очакваме посланието на колекцията „Към устойчива среда!“ да достигне до повече хора и да набере последователи.

October 31, 2017 in Новини by Elena Yorudanova

Empty Your Wardrobe са вдъхновни от мисията за създаване на устойчива среда. Разберете как от тях самите.
Каква е каузата ви?
МОДНА КОЛЕКЦИЯ ЗОВВ ЗОВВ ЗА ПО-УСТОЙЧИВА СРЕДА! Първата модна колекция в България от дизайнерски рециклирани дрехи, носещи имена на засегнати от урагани, земетресения и наводнения райони по света. Колекция ЗОВВ е вдъхновена от задъхващата се от замърсяване и експлоатация планета, която има нужда от подкрепата на всеки от нас. Към устойчива среда, за да оставим късче от планетата на децата си! Колекцията е създадена от единични дизайнерски модели, изработени от трансформацията на дрехите, които не намериха своя нов собственик на събитията ни за размяна на дрехи под името Въртидрешка. Четири елемента оформят линията на ЗОВВ – Земя, Огън, Вода и Въздух (абревиатурата ЗОВВ). Аксесоари, сътворени от отпадъчни материали, с участието на големи български дизайнери, засилват посланието на колекцията: „Към устойчива среда! “. Дрехите носят имена на различни стихии и засегнати райони: Огън – вулкани (катастрофални изригвания или известни вулкани), Въздух – урагани, Вода – цунами и засегнати райони от цунами, Земя – пустош, пустини и земетресения. Целта е те да провокират и предизвикат интерес и подбудят всички нас да потърсим причините за тези последици. ЗОВВ призовава за по-отговорно отношение към четирите стихии, които пазят баланса в природата.
Как я постигате?
Технологиите и иновациите се развиват стремглаво, затова бихме искали да насърчим и въвлечем повече хора в нашата инициатива, като по този начин се борим с “бързата мода” и свръхпроизводството на дрехи. Вярваме и подкрепяме инвестицията в качество, а не в количество, в добавената стойност, а не в “what’s hot now”. Източниците, които черпим от природата, като памук и вода, се изчерпват, текстилът не е разградим на 100%, което води до замърсяване и бум от отпадъци. Нашата цел е да насърчим споделянето на ненужни дрехи, вместо тяхното изхвърляне. За това организираме поредица от социални събития, където хората могат свободно да разменят дрехите, които са им вече непотребни с други, дошли по същата причина. С дрехите, които не намериха своя собственик на тези събития, създадохме Колекция ЗОВВ. . Тя следва принципа на споделената икономика, чиято цел е да максимизира качествата и ефективността на ресурсите, респективно фабриките, като минимизира остатъка, боклуците, които в последствие отиват на сметищата и 90% от тях остават неразградими. Екипът ни участва и в редица еко и зелени инициативи, насочени към опазване на околната среда. Реализирахме работилница за преобразуване на пластмасови бутилки за вода в красиви кошчета за боклук, както и участвахме като доброволци в засяването на пространство в столицата с рози. Организацията ни подкрепя благотворителни каузи, част от които Фондация Очи на Четири лапи, в помощ на проекта им за обучение на кучета водач, както и подпомогнахме финансово бебе Валери с тежка диагноза и нужда от лечение в чужбина.
Опишете с три думи хората, с които работите за това.
Креативни, осъзнати, приятели.
Какво очаквате от форума “Кариера с Кауза” тази година?
Очакваме посланието на колекцията „Към устойчива среда! “ да достигне до повече хора и да набере последователи.
Вижте кои ще са и останалите участници във форума тази година ТУК. Елате да се запознаете на живо на 25 ноември, като се регистрирате предварително ТУК