Кметът на с. Пожарево Горица Кръстанова: Понякога е нужно просто да хванеш лопатата и да покажеш на мрънкащия как се копае канавка

November 16, 2017 in Uncategorized by Lyuba

Горица Кръстанова е един от участниците в тазгодишното издание на форум „Кариера с кауза“. Тя е кмет на село Пожарево, което се намира на 15 км. от София. По образование и професия е ландшафтен архитект, занимава се и със земеделие. Горица е направила съзнателен избор да живее в селото, където е израснала, а от няколко години е отдадена на каузата да го върне към живот. Тя е двигател на много промени в Пожарево, сред които са обновяването на сградата на кметството, на центъра, читалището и библиотеката, реставрацията на църквата в селото и съживяването на социалния живот в малкото населено място. В работата си като кмет Горица използва много от уменията си от бизнеса, търси обществена подкрепа за решенията си, организира кампании за набиране на средства и въвлича хората от селото.

 

Защо оставихте кариерата си на архитект, за да се посветите на село Пожарево?

Защото исках да оставя нещо след себе си. Исках да направя нещо за любимото ми място, защото виждах, че в него има много потенциал и исках то да се развие. Или казано съвсем честно – винаги съм си мечтала да има причина хората да споменават името ми след като умра. 🙂

 

От какво имат нужда хората в Пожарево?

Хората в Пожарево имат нужда от много неща – канализация, хубави пътни комуникации, работни места, подмяна на водопроводната мрежа, но аз никога не съм ги лъгала, че мога да им ги осигуря незабавно. Не мога, колкото и да ми се иска, поради ред причини, предимно финансови.

Има и други нужди обаче и те са духовни. Поне това, мисля, успяхме заедно да постигнем – аз, хората около мен и пожаревци. Възродихме социалния живот на селото, защото не само хората в Пожарево, а всички хора имат нуждата да живеят с хора – да живеят в общество, човекът е социално животно.

 

В интервю за “Капитал” преди време казвате, че всеки чака държавата или общината да му разреши проблема. Как повече хора да разберат, че промяната зависи и от тях самите?

С помощта на други хора, които вече са го разбрали. Друг начин няма, освен постоянното повтаряне на това като мантра, колкото и да е досадно. Ролята на знаещите и разбиращите хора в обществото е да убеждават и останалите в неща, които са важни за общото добруване. Това е кауза и то може би една от най-тежките. Когато решаването на проблема на мрънкащия зависи от теб, трябва да имаш силата и волята да не му помогнеш буквално, а да му покажеш как сам да си го разреши. Понякога това е по-трудно. А понякога е нужно просто да хванеш лопатата и да му покажеш как се копае канавка пред парцела му.

 

Можете ли да разкажете пример от работата в Пожарево, който ви е показал смисъла от това да продължавате да работите за тази кауза?

Когато в рамките на един месец една и съща баба ти каже първо „Господ да те убие“, а после „Бог да те поживи!“, разбираш, че хората не са добри и лоши, а са просто хора като теб – хора, без които не можеш, хора, които мразиш и обичаш, хора, които те карат да си жив. Такива примери имам много, свързани с човеци, които днес съм готова да убия, обаче утре виждам в тях човещина или желание да допринесат за общото.

Това ме движи най-вече – хората, техните различни състояния и желанието ми да правя живота им по-хубав, да ги карам да се гордеят с това, че са селяни. И чувството на задоволство след реализирането на някое начинание, свързано с каузата Пожарево.

 

А пример за неуспех?

Примери за неуспехи имам много. Аз съм много критична към себе си. Най-пресният е, че исках тази година да успеем да завършим възстановяването на параклис „Свети Илия“, но няма да успеем – ще търсим пари и догодина. Друг неуспех е, че въпреки събрания чудесен екип от хора и усилената ни работа по проект за създаване на книга за „Рецепти от и за живота на Пожарево“, въпреки абсолютната ми убеденост в успеха му, той не спечели финансиране. Беше гадно,тежко и разочароващо, но го приехме и продължаваме напред. От това да се случи някой ден реализацията му обаче не сме се отказали.

 

Да бъдеш политик всъщност означава да работиш и за обществото – макар да не виждаме това от повечето политици. Каква е за вас връзката между политиката и каузата?

Аз не мога и не искам да се наричам политик – много повече ми харесва думата общественик, въпреки че не случайно в днешно време тя не се използва много. Всеки добър политик първо трябва да е общественик. Да си общественик е кауза, а политиката е „оръжието“, чрез което в днешно време можеш да помогнеш много на обществото – ако обаче си първо общественик, а след това политик.

 

На “Кариера с кауза” на 25. ноември Горица ще сподели опита си на отдаден на кауза общественик и пътя й дотам.