Моника Ковачка-Димитрова: Искаме да подобрим света, в който живеем, и да направим живота на хората по-добър

November 22, 2017 in Uncategorized by Lyuba

 

Моника Ковачка-Димитрова е един от участниците в тазгодишното издание на форум „Кариера с кауза“. Тя е старши мениджър проекти в SAP Labs България от 7 години. Има 19 години опит в IT индустрията. Отговаря за проектите по корпоративно-социална отговорност в поделенията на SAP в България от 2013 г. Влага целия натрупан опит в правилното оползотворяване на уменията и желанието на колегите да помагат по теми и проекти, които отговарят на стратегическите цели на КСО в SAP и същевременно искрено ги вълнуват, така че да влагат време, енергия, сърце и знания в помощ на обществото в България. Този начин на работа допринася за нарастване на желанието сред служителите в SAP да участват в доброволчески инициативи. През 2016 г. е реализирана над 11 хиляди часа доброволческа работа, заради което компанията е отличена с множество награди. Моника дава личен пример с много от инициативите – тя е организатор и създател на програмата „Роботика за България“, главен лектор на събития за социални предприемачи, участник в Европейската седмица по програмиране и много други.

 

През последните години SAP инвестира много усилия в развиване на своите корпоративно-социални политики. Какво носи тази инвестиция на компанията?

Визията на SAP е да подобри света, в който живеем, и да направи живота на хората по-добър, което от своя страна предполага и активното развитие на политиките ни за корпоративна социална отговорност. То ни носи на първо място едно удовлетворение, че тези политики и всичките проекти са реализирани в полза на обществото и смислена благотворителност. Освен това ангажираме служителите по теми, които ги вълнуват тях самите, и това дава израз на тяхното желание да допринесат с нещо за подобряването на България. От друга страна ни отличиха с множество награди през последните години, което ни дава допълнителен стимул да продължаваме да правим нещата с още повече старание и да ги развиваме. Не на последно място това ни помага и като работодател, който професионалистите избират заради примера, който поставя в България и в технологично, и в социално отношение.

 

Ако трябва да посочите един пример от доброволческите или благотворителни инициативи на SAP, кой би бил той и защо избрахте да посочите точно него?

Като пример, който съчетава доброволчество и благотворителност, ще посоча набиращата скорост програма „Роботика за България“, която реализираме съвместно с фондация „Работилница за граждански инициативи“. Първо, защото тя се роди като идея от няколко служители, които бяха ангажирани с предходни програми по роботика на регионално ниво FLL (First Lego League) и измислихме заедно как да направим програмата мащабна и да обхванем цяла България. Второ, в нея заложихме модел, с който до стигнем в училищата и до учителите, които са активни, ангажирани и искат да се развиват. А чрез учителите стигаме и до децата. Започнахме с малък пробен вариант преди 3 години със 17 училища и дори същата година отборите се разраснаха до 22, което ни показа големия интерес и потенциал. За 3 години достигнахме до 51 училища и съответно 102 учители и сигурно над 1000 деца вече, защото извън отборите от по 5 деца се включват и други ученици. В този формат освен програмиране, учениците от 10 до 16 години се учат да работят заедно като екип, да правят научно-изследователски проекти и да иновират по важни социални теми, да разберат механиката по-добре, да направят своя стратегия за мисиите, за да постигнат максимален брой точки.

А учителите се учат да са ментори, да не знаят отговора на всички въпроси и заедно с отборите от деца да експериментират. Нашите служители пък с огромно удоволствие помагат в тези дейности чрез знанията си и с време, посветено на работата през годината и фестивала. Едно от най-големите признания за нас е искрата у тези деца и нетърпението им за следващото издание и следващата задача и искрено вложените безвъзмездни часове на учителите в толкова много български училища.

 

Имате ли служители, за които знаете, че корпоративно-социалните политики на SAP са им повлияли при избора им на работно място?

Нямаме такава статистика, но със сигурност е положително, че когато питат кандидатите „Какво знаете за SAP?“, едно от нещата е някоя от инициативите или това, че компанията отделя един ден за доброволчески труд на всеки служител.

 

Какво би стимулирало компаниите в България да развиват все повече своите корпоративно-социални политики?

Надявам се, добрият пример. Но също им трябва и някой човек вътре, който да дава сърцето си в тези дейности и да има възможността да ги развие с помощта на компанията. Ние работим много с неправителствения сектор в България, но не сме изнесли практиките си навън някой друг да ги движи, а ги създаваме заедно с тях и така гарантираме и вътрешната ангажираност на служителите.

 

Кое според вас идва първо – служителите да държат на това компанията да инвестира в обществени каузи или компанията да развива чувството на ангажираност към обществото у екипа си?

Според мен няма първо, едното може да породи другото. За да се случи да работи добре, трябва да се подхранват и двете постоянно – да се търсят и насърчават хора, които държат и влагат и лично време в такива каузи, и компанията да развива и подобрява своите практики и дори вътрешно да комуникира и намира начин да подкрепя дейностите многократно повече, сравнено с външното отразяване.

 

На “Кариера с кауза” на 25. ноември Моника ще говори за ползите от политиките за корпоративно-социалната отговорност в бизнеса и начините те да се развиват.