Информационен портал за НПО в България – витрината за некомерсиални стоки

ngo_logo_bg„Помагай на младежи от домове, докато усвояват занаят“ е послание от нестандартна обява. Това е реален анонс за набиране на доброволци, публикувано в Информационния портал за неправителствени организации в България.  Витрина за некомерсиални „стоки” – проекти, каузи и инициативи – това е мястото, където се срещат потенциални и активни доброволци, заинтересовани от неправителствения сектор хора, и разбира се – неправителствени организации.

Порталът съществува от началото на 2010 г.[1] и вече над 5 800 НПО от разнообразни сфери са регистрирани в него, като базата данни с тях е достъпна за всеки. Това на практика е най-актуалният и пълен каталог за НПО в България. След дълги и трудоемки проучвания, базата е проверена и допълнена от местни координатори във всяка от 28-те области на България. Регистрацията в портала е на абсолютно доброволен принцип и възможността за регистриране продължава да бъде отворена.

„Тук организациите представят самите себе си. Реално платформата им дава  възможност да покажат на света, че са живи и работят. Разбира се, не можем да победим Фейсбук, но със сигурност организациите показват и разгръщат своята активност чрез портала, получават обратна връзка за това, което правят, сформират една своеобразна малка, но функционираща медия.“, коментира Георги Генчев, ръководител на екипа на портала.

Генчев има повече от 20 години опит в неправителствения сектор. Според него порталът е разпознаван като информация за сектора, като показателен за това е и нарастващият брой уникални посещения, които са над 200 хиляди годишно, а профилите на много от регистрираните организации са посетени десетки пъти. Колеги от сектора споделят, че функционалността за търсене на сайта помага и при организиране на семинари извън столицата.

Виктория Юлиянова е редактор в сайта. Завършила неотдавна журналистика, тя споделя, че още от началото на сътрудничеството си за портала е силно впечатлена от дружелюбността на хората от сектора.

„Хората говорят за своите идеи с  видимо желание и удовлетворение. Няма как да останеш безразличен, когато срещу теб стои човек, който ти споделя каузата на живота си”, разказва Виктория. „Средата в този сектор е много по-различна от всяка друга работна среда. Хората се опитват да си помагат, а не да си пречат. Поне повечето от тях“, добавя тя.

Платформата предлага възможности както за самите неправителствени организации, така и за всеки, който е в търсене на своята кауза.  Често към екипа на Портала има  запитвания за статута на различни организации,  както и за актуални възможности за финансиране  в сектора.

НПО порталът има и специална рубрика с обяви за предлагане на работни позиции в неправителствения сектор. реализацията в тази сфера съвсем не е мит, както става ясно и от дейността на самия портал.

Секцията Кампании предлага възможност за онлайн подписки, петиции и подкрепа. Всеки посетител на сайта може да разгледа базата от данни на неправителствените организации и да се ориентира в това, което правят.  Подобна видимост на основните представители на НПО сектора у нас позволява и надграждане на дейностите благодарение на всички останали функционалности, които порталът предлага. Сред тях са и отворен календар на събития, новини и репортажи, организирани в рубрики, дори излъчване на живо на събития и т.нар. уебинари.

Самите организации могат да създават и своя собствена страница чрез услуги за хостинг, които порталът им предлага. Потребителите  могат да създават и свои новини и събития, да публикуват материали в библиотеката, обяви за работа и търсене на доброволци, да ползват базата данни с организации и кандидат-доброволци и др. По този начин протича обмен на информация в рамки на един проект, който се „дописва” от самите  му участници.

Една от обявите на Портала е за събиране на дрехи и продукти от първа необходимост за обитателите на Дом за сираци „Свети Николай” в с. Нови Хан. В съобщението се добавя с увереност, че „все повече граждани откликват всекидневно”.

Същевременно обаче самият портал, вече набрал обществена подкрепа, има нужда от проектна подкрепа за съществуването си.

„Стремим се да разработим проектно финансиране на портала за следващите две години, разработваме и нова версия на портала, която ще се обръща към потенциални партньори и дарители, които се интересуват от развитие на проекта“, добавя Георги Генчев.

По-сухата, но фундаментална за развитието на сектора, секция законодателство предлага актуални консултации и търсене из информация, организирана под формата на 240 въпроси и отговори. Порталът съдържа и библиотека с годишни отчети на НПО, бюлетини, книги и документи, индексирани и откриваеми чрез търсачка. Не по-малко полезна е секцията финансиране, която съдържа информация за финансиращи програми и организации. Любопитно е, че  седмичният бюлетин с новини има над 4600 абонати (едно малко виртуално село от хора, които целенасочено се интересуват и търсят информация в сферата). Порталът предоставя и услуги за регистрирани НПО, с които подпомага комуникацията между самите тях. Сред тях са: набиране на доброволци и публикуване на обяви за доброволчество, публикуване на банери за събития, както и на разнообразна информация във всички секции на портала. Нещо повече, темите, които интересуват читателите най-силно, са доброволчеството, различни кампании, начини за финансиране на НПО.

 

ekran

[1] Проектът е създаден от Българския център за нестопанско право и Фондация ПАЦЕП. Изграждането му, включително базата от данни за неправителствени организации, е финансирано от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа. След това подкрепа оказват фондациите „Чарлз Стюарт Мот“ и „Америка за България“.