Рада и чинията с разнообразни манджи в гражданския сектор

November 10, 2017 in Uncategorized by Elena Yorudanova

Д-р Радосвета (или по-позната като Рада) Стаменкова е един от участниците в тазгодишното издание на форум „Кариера с кауза“. Определя себе си като „обичлив идиотоустойчив оптимист с нелесен нрав, който не се взема прекалено насериозно“. Казва, че обича работата си, защото прави това, в което вярва и което обича, както и защото не губи свободата си да бъде тя, да казва каквото мисли и да се бори за промяна към по-добро.

Рада е изпълнителен директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве – неправителствена организация, фокусирана върху промотирането и предлагането на качествени съвременни услуги в областта на репродуктивното здраве, предоставянето на информация и обучения в областта на здравното и сексуално образование, безопасния секс и контрацепцията, социалната равнопоставеност на половете. Асоциацията работи с разнородни целеви групи – млади хора, младежи от институциите, етнически малцинства в неравностойно положение, здравни специалисти, общинска и публична администрация, учители, жени в отдалечени и селски региони, затворници, журналисти и много други.

Рада завършва медицина в Медицинска академия, София, и има множество специализации и квалификации в областта на НПО и здравния мениджмънт, социалната медицина и промоцията на здраве. Попитахме я как всъщност е попаднала в гражданския сектор, какво й носи работата за кауза и какво я кара да продължава да се бори.

 

Как решихте да започнете работа в неправителствения сектор и да се посветите на сравнително непопулярна за България кауза?

Уж случайно, след обява във вестник. Но всъщност винаги съм искала да правя нещо интердисциплинарно и така се намерихме с работата. И добавям нови неща към чинията, за да не ми втръсне една и също манджа, което може само в неправителствения сектор да се случи.

 

Случвало ли ви се е да ви кажат “за какво се борите – няма да промените света” и как отговаряте?

Непрекъснато ми се случва. Има различни начини да отговориш: 1. Че промяната само за един човек е промяна на света, 2. Че вече сме променили света, че вече сме се преборили за важни каузи, 3. Че мога да им покажа хората и нещата, за които си струва. Случвало ми се е да кажат „Еее, ти си щастлив човек!“

 

Как може повече хора да повярват в това, че промяната в обществото зависи и от тях и ежедневните им действия?

Като ги накараме да излязат от рутината, от зоната си на комфорт – да отидат на терен, да се видят с хора, до които не са се докосвали досега, да ги накараш да влязат в кожата на другия, да погледнат света през неговите очи.  

 

Можете ли да дадете пример за свой неуспех по пътя към каузата, за която работите? Как го превъзмогнахте?

Има и такива, които не съм превъзмогнала – наред с прекрасните неща, които сме направили, все още няма цялостна програма по здравно и сексуално образование в училищата, а работим целенасочено с много хора и организации това да стане от над 20 години. Разбрала съм, че това се прави стъпка по стъпка.  

 

А какво ви напомня, че има смисъл да правите това, което работите?

Общуването с хората, за които работим – например ромските студенти, които вече са дипломирани лекари и сестри, младежите, бивши обучители на връстници, които вече са над 30-годишни и се опитват да бъдат добри родители, за да могат техните деца да израснат свестни хора. И още десетки такива обикновени чудеса.

 

На “Кариера с кауза” на 25. ноември Рада ще говори за кариерата и за вътрешната и външната мотивация на човек да прави това, с което се занимава.  

                                                                                                                                             Снимка: форум КЛЮЧ, 2016