Васил Тодев и щастието да се занимаваш с това, което винаги си искал

November 14, 2017 in Uncategorized by Lyuba

Васил Тодев е един от участниците в тазгодишното издание на форум „Кариера с кауза“. Той е основател и двигател на сдружение “Байкария”, което организира образователни програми и обучения с природообразователна и спортна насоченост за деца и младежи, както и създава и популяризира колоездачни маршрути в Родопите. От години работи за осъзнаването на необходимостта от създаването на устойчиви бизнеси, за разпространяването на алтернативни форми на туризъм и за обучение на младежи към живот с уважение и хармония с природата.

Васил познава Родопите (а и не само тях) като на длан. Пътешествал е из доста интересни дестинации из цял свят. Истински природолюбител и защитник е, фотограф и планински водач. В интервю за “Дарик радио” преди време споделя, че е щастлив човек, защото се занимава с това, с което винаги е искал да се занимава. И че би искал “хората около нас да са по-спокойни и по-добре да си дават сметка за това, което имаме и да го пазят”.

 

Как започна “Байкария” – откъде дойде идеята и кои бяха първите стъпки при започването на сдружението?

Идеята за създаването на сдружението дойде при търсенето на начин за формализиране на това, с което обичахме да се занимаваме с приятели по това време, т.е. организацията е по-скоро инструмент за реализация на идеи. Генератор и изпълнител на идеите са хората, които се асоциират с тази организация. Първите ни стъпки бяха насочени към обособяването и маркирането на маршрути за планинско колоездене в Родопите.

 

Трудно ли е да работиш това, което обичаш и в което истински вярваш? Как повече хора могат да постигнат това?

Не е трудно – т.е. толкова трудно, колкото сам си го забъркаш. Понякога се увличам в идеи, планове и дейности, които водят нови такива след себе си и в крайна сметка се озовавам затрупан с интересни, но непосилни за реализация задачки. Хората могат да работят това, което обичат след като: 1. разберат за себе си какво точно обичат и 2. намерят приложение на тази дейност.

 

Можете ли да разкажете пример от дейността на “Байкария”, който ярко ви е припомнил, че това, с което се занимавате, има истински смисъл?

Винаги, когато видя следа от нашата дейност – било то нещо, което сме направили в планината, процес или човек, който е израснал покрай нещата, които правим.

 

В “Байкария” работите с деца и младежи – какво според вас трябва да се промени в образованието, така че младите хора да търсят освен реализация за себе си, и принос за обществото?

Мисля си, че трябва да излезем от клишетата. Образованието е индивидуален процес и към него би трябвало да се подхожда по такъв начин. Също така би трябвало да се стимулира критичното мислене. Няма нужда от механично повторение на постулати, които вероятно са дълбоко погрешни.

 

Имало ли е момент, в който сте мислил, че “Байкария” няма да успее да се развие и че ще трябва да оставите каузата заради по-доходоносна работа?

Не. Не е имало такъв момент 🙂

 

На “Кариера с кауза” на 25. ноември Васил ще разкаже през личния си пример как се инициира гражданска инициатива и какво е важно в началото на работата за кауза.